Intel·ligència Emocional en el món laboral

Post escrito por Hermínia Gomà en octubre 8, 2009
Categorías del post: Formación,General
Alumnes del curs Intel·ligència Emocional a l'entorn laboral

Alumnes del curs Intel·ligència Emocional a l'entorn laboral. Octubre 2009

El desenvolupament de la Intel·ligència Emocional en el món laboral és una Acció Formativa que promou la Generalitat de Catalunya, Departament d’Acció Social i Ciutadania (Serveis Centrals) per al personal de la seva organització.

LLoc de realització

Seu de l’Institut Gomà. Barcelona

Dates

6, 13, 20 i 27 d’octubre de 2009

Coordina i realitza

Hermínia Gomà. Psicòloga. Coach. Directora de l’Institut Gomà. Directora del Màster en Coaching i Lideratge Personal per la Universitat de Barcelona

Adreçat a

Persones que volen potenciar les habilitats que configuren la intel·ligència emocional.

Metodologia

Les sessions constaran d’una breu introducció teòrica al tema i d’una sèrie d’activitats per tal de fomentar la participació dels assistents al curs i un millor aprenentatge dels conceptes.

Presentació

El treball és una activitat humana, individual i col·lectiva, de transformació de la realitat que proporciona béns i serveis a la societat. Requereix de cada persona que aporti una sèrie de contribucions a l’empresa, com són l’esforç, el temps, les habilitats o les destreses; a canvi, cada persona cercarà unes compensacions. Aquestes compensacions no pertanyen exclusivament a l’ordre econòmic, també són psicològiques i socials. Amb el seu treball, les persones pretenen la satisfacció de necessitats biològiques, de seguretat, de relació personal, d’autoestima i de realització personal.

És fonamental que cada membre de l’organització se senti com un professional responsable de la seva competència i que amb les seves aportacions pot ajudar a aconseguir els objectius de l’organització.

Un bon líder o gestor d’equips humans haurà de tenir força desenvolupada la Intel·ligència emocional per tal de donar importància al benestar emocional dels seus components. El fet que una persona per la seva experiència professional ascendeixi de categoria i assumeixi la responsabilitat de coordinar un grup de treball, no implica necessàriament, que tingui les habilitats per fer front a la complexitat de les relacions interpersonals dels membres del seu equip.

Daniel Goleman, va popularitzar al 1995 el concepte d’Intel·ligència Emocional, que ha permès comprendre certes realitats que no tenien una clara explicació. El coeficient intel·lectual d’una persona no és suficient per explicar l’èxit a la seva vida personal, professional, familiar i social. Persones amb educació, perspectives, i oportunitats semblants han acabat amb destins ben diferents. Persones que eren una jove promesa estudiantil, no han aconseguit l’èxit professional, i altres amb un modest aprovat en els seus estudis han aconseguit objectius professionals impensables. El fet de tenir un alt C.I. no garanteix aconseguir les fites que s’esperen de nosaltres, el conjunt de característiques i habilitats emocionals que composen la Intel·ligència Emocional poden ser tan o més determinants a l’hora de triomfar a la vida.

Goleman amb el seu plantejament ha donat una altra visió a la Intel·ligència ja que des del seu plantejament, la Intel·ligència Emocional, és un conjunt de destreses que poden ser modificades i millorades, que existeixen com a potencial i el que cal és desenvolupar-les.

Facilitar les eines per tal d’aconseguir la potenciació de les qualitats i l’aprofitament de les habilitats personals de cada membre de l’empresa és una necessitat que les empreses amb visió de futur constaten com a fonamentals per aconseguir els seus objectius empresarials.

Les normes que governen el món laboral estan canviant. No solament se’ns jutge per la nostra intel·ligència, experiència o formació, sinó també per la manera en que ens relacionem amb nosaltres mateixos i amb els altres. Aquests nous criteris centren la seva atenció en habilitats com:

·  La capacitat de controlar-se a si mateix, confiança i motivació per

treballar per aconseguir determinats objectius, amb iniciativa i

satisfacció personal

·  L’empatia, capacitat d’entendre als altres fins i tot quan no si

estd’acord

·  L’adaptabilitat i capacitat de donar una resposta creativa davant

els contratemps i els obstacles

·   La capacitat d’escoltar i comunicar-se verbalment

· La capacitat per reconèixer les emocions i els seus efectes. L’autoregulació de les emocions

·  L’eficàcia dintre de l’organització, predisposició a participar

activament i potencial de lideratge

·  L’autocontrol com a capacitat per controlar l’estrès.

·  La capacitat de restar obert a les idees i als nous enfocaments,

amb suficient flexibilitat com per respondre ràpidament als canvis.

En la mesura en que les organitzacions es vegin obligades a la reconversió, els treballadors que segueixin en els seu lloc de treball hauran d’estar més motivats i hauran de ser més participatius. En la mesura en que el món dels negocis va canviant, també ho fan els trets necessaris per despuntar.

La importància de la intel·ligència emocional augmenta en la mesura en que s’ascendeix en l’escalafó de l’empresa.

Una de les estratègies més emprades per promoure els canvis d’actituds en les empreses són els plans de formació. Entre les diferents modalitats de formació existeix la possibilitat dels Cursos basats en el desenvolupament de la Intel·ligència emocional. L’objectiu d’aquesta formació és potenciar el conjunt d’habilitats que defineixen als professionals més competents. Totes les persones poden millorar la seva intel·ligència emocional en qualsevol moment de la seva carrera professional.

L’aprenentatge d’aquestes habilitats es desenvolupa en un PROGRAMA FORMATIU, constituït pels següents cursos:

 • Desenvolupar la intel·ligència emocional en l’àmbit laboral
 • La motivació del personal de l’empresa
 • El lideratge dels equips de gestió
 • Resolució de problemes
 • Resolució de conflictes i mediació
 • Organització del temps
 • Treballar amb optimisme
 • L’autoestima i l’assertivitat en el treball
 • Les claus de l’èxit professional
 • L’aprenentatge de les competències emocionals
 • Control de l’estrès laboral
 • Com aconseguir que ens escoltin, aprendre a escoltar
 • Desenvolupar l’empatia
 • La resposta i adaptació als canvis
 • Els hàbits de l’efectivitat

Quan una organització empresarial aplica els principis de la Intel·ligència Emocional aconsegueix desenvolupar les capacitats laborals i creatives del seu equip humà, reduint les baixes laborals, minimitzant l’estrès dels seus empleats, adaptar-se ràpidament als canvis, una direcció més flexible i efectiva i una resposta més competitiva pels seus clients.

Programa

 • El paper de les emocions. La intel·ligència emocional
 • Aprofitar les emociones d’una manera intel·ligent
 • Regular les emocions
 • Aprendre a expressar les emocions
 • Com reconèixer els estats d’ànim. Recursos davant l’ansietat, les preocupacions, la depressió
 • L’optimisme: el poder del pensament positiu
 • Desenvolupar l’empatia: com reconèixer les emocions alienes
 • Autoestima i assertivitat
 • Habilitats per automotivar-se i motivar als altres
 • Organització i planificació del temps
 • Queixes i problemes, la seva resolució